Uygulamalar
Ameliyatsız Güzellik
DOLGULAR

İnsan vücudu yaşın ilerlemesiyle birlikte bazı bölgelerde hacim kaybına uğrar. Bu osteoporoz ile kemiklerde zaten görülür. Bunun gibi yumuşak dokularda da gerçekleşir. Bu durum yüz de olduğunda ise tipik yaşlanma bulguları ortaya çıkmaktadır.
Bazen yaşlanmaya bağlı olmadan kişiler kendilerinde eksik ya da az buldukları bölgeler için dolgu isteyebilmektedirler. Örneğin kişi dudağını, göğüslerini büyütmek isteyebilir veya kendisini çarpık bacak olarak gören bazı O biçimindeki bacak yapıları olan kişiler dolgu yöntemleri kullanılarak tedavi edilebilmektedir.

Yüz dolguları

İnsanda şakak ve yanak bölgelerinin dolgunluğu daha güzel veya genç görünmek için vazgeçilmezdir. Toplumda her kesimde insanlar güldüklerinde daha sevimli, sıcak, daha güzel veya daha çekici, ya da daha yakışıklı görünürler. Bunun nedeni, bir insan gülümsediğinde özellikle şakak bölgesinin daha dolgun olmasıdır. Şakak bölgesi dolgun olan insanlar her zaman daha çekici bir görünüme sahiptirler. Bazen kişinin doğal yapısı bazen yaşlanma bulgusu olarak bu bölgeler çöktüğünde veya çökük göründüğünde bu dış görünümü olumsuz olarak çok değiştirir. Daha az çekici veya daha asık suratlı ve itici negatif bir görünüm ortaya çıkar.
Dolgu uygulamaları uygun hastalarda bu sorunları gidermek için kişilere ameliyatsız bir çözüm sunabilmektedir. Oldukça kısa süren ve ameliyatlara göre daha düşük maliyetli bir uygulamanın ardından kişiler yüzlerinde istedikleri yerin dolgunluğunu yeniden kazanabilmektedirler.

Nasıl bir dolgu malzemesi

Genel olarak 2 farklı dolgu malzemesi mevcuttur. Birincisi hastanın kendi yağlarının kullanımı diğerleri de hazır dolgu maddeleridir. Hazır dolgu maddeleri özel koşullarda laboratuar ortamlarında üretilirler. Bu grupta onlarca farklı madde ve marka mevcuttur.
Hastanın kendi dokusundan kullanılan maddeler yağ, fasya, lif dokuları olup bunlar arasında en çok kullanılan hastadan alınan yağ dokularıdır. Bu işlem genellikle hasta uyanık halde lokal anesteziyle yapılabilir. Hastada fazla yağ birikimi olabilen bel, basen, bacak içleri, alt karın bölgesinden alınan yağlar ihtiyaç olan bölgeye enjekte edilirler.
Bu işlemler de hasta sadece uyuşturucu iğnenin acısını hisseder daha sonraki uygulamalar ağrısızdır. Hastada yağ alınacak bölgeye öncelikle yağları biraz sıvılaştırarak bir portakal suyu kıvamına getiren bir solüsyon enjekte edilir. (içerisinde kanamayı azaltıcı, lokal anestezi etkili ilaçların olduğu steril sıvı madde) belli bir süre beklendikten sonra çok ince kanüllerle (ince metal borular) yağ dokuları bir portakal suyu gibi görünümde alınır. Bu alınan yağlar öncelikle bazı fiziksel işlemlerden geçirilerek süzülür ve yağ yoğunluğu arttırılmış enjeksiyona hazır bir sıvı elde edilir. Daha sonra gerekli yerlere enjekte edilir.

Yağ enjeksiyonu ne amaçlarla yapılır

Yağ dolguları kişinin kendi dokularından elde edildiği için alerjik etkisi olmayan güvenli bir materyaldir. Yüz bölgesinde yanaklar, şakaklar ve diğer hastayı daha yaşlı gösteren incelmiş yüz bölgelerine yapılabilirler. Yüz bölgesinde, çok hareketli bölgelerde çabuk eriyebildiği için belli aralıklarda tekrarlanması gerekmektedir. Yanak gibi yüzün diğer bölümlerinde kalıcı etkiler gözlenebilmektedir. Verilen yağın kalıcı olması, olabilen en az şekilde erimesi için bu işlemlerin oldukça kibar, dikkatli ve titizlikle yapılması gereklidir. Yağ dokusunda en küçük travmalar bile erimeye yol açmaktadır. En iyi koşullarda bile verilen yağın belli bir yüzdesi erimektedir. Bu nedenle yağ verilirken bazı durumlarda ihtiyaçtan biraz daha fazlası da verilebilir. Ancak bu durumun hasta ile detaylı konuşulması ve birlikte karar verilmesi gereklidir.
Yüz bölgesi dışında yağ dokusu vücutta bazı kontur bozukluklarını düzeltmek için kullanılabilir. Örneğin bacakların içe doğru kıvrık olduğu, hastaların çarpık bacaklıyım diye şikayet ettikleri durumlarda görünümü düzeltmek için kullanılabilir. Yağ dolgusu diğer yöntemlere göre daha basit bir uygulamadır. Burada yüze göre daha fazla yağ alınarak çukur bölgelere enjekte edilir. Bu uygulama da lokal anestezi altında yapılabilen en çok 1 saatte sonuçlanan ve hastayı işgücü kaybı oluşturmadan normal hayatına hemen dönebilmesini sağlayan bir yöntemdir.

BOTOX

Botox olarak bilinen ilaç aslı botilinum toksininden gelen bir ürün olup yüz bölgesinde bazı kırışıklıkları azaltmak veya engellemek, bir miktar kaşları yukarıya kaldırmak için kullanılabilmektedir. Daha önceleri bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaç, son yıllarda kas gevşetici etkisinden dolayı estetik uygulamalarda da yerini almış ve oldukça popüler olmuştur.
Yüzümüzde mimik kaslarının kasılmasıyla bazı kırışıklıklar oluşur. Bunlar her kişide derinin kalınlığına göre farklı derinliklerde ortaya çıkarlar. Örneğin gülümsediğimizde yanak ve göz çevremizde, sinirlendiğimizde kaşlarımızın arasında ve bunun gibi birçok mimik hareketlerimizde farklı bölgelerde kırışıklıklar oluşur. Bu kırışmalar kas kasılması geçtiğinde eski haline gelir. Ancak yıllar boyunca aynı yerden katlanan derinin içyapısında günün birinde kırılmalar oluşur ve artık biz mimik yapmasak bile bu kırışıklıklar kalıcı hale gelirler. Bazen kişiler belli bir yaşa geldiklerinde yüzündeki kırışıklıklara bakarak kişinin nasıl bir hayat geçirdiğini bile anlayabiliriz. Çok sinirli veya çok güler yüzlü bir kişinin yüzünde farklı yerlerde kırışıklıklar oluşacaktır. Botox bu mimik hareketlerine bağlı olan kırışıklıkları azaltabilmektedir. Bunların yeni başladığı erken dönemlerde yapıldığında ise deri içinde daha önce bahsettiğimiz kırılmaları engelleyerek kırışıklıkların oluşma hızını yavaşlatabilmektedir.
Hastalarda botox uyguladığımızda kaslardaki aşırı mimik hareketleri azalmakta ve buna bağlı olarak derinin ışığı yansıtma şekli değişmektedir. Botox uygulanan kimi hastalarda, kişi uygulamadan sonra cildinin daha iyi sağlıklı, canlı, kadife gibi bir görünümü olduğunu ifade etmektedir. Bu etki aşırı çalışan mimik kaslarının etkilerinin azalmasıyla ciltte oluşturduğu olumlu görünümle açıklanabilir.


Botox son yıllarda popüler olmuş, aslında biz plastik cerrahların yaptığı ameliyatları azaltıcı etkisi olan bir maddedir. Hastalar bu konuda yüzüm davul gibi şişecekmi, tüm yüz ifademi kaybedecekmiyim, donuk suratlı olurmuyum gibi soruları sıklıkla sormaktadırlar. Bu soruların çoğu hatalı bilgilerden ortaya çıkmaktadır.
Örneğin botox yüzde hiçbir zaman kalıcı bir şişlik yapmaz. Botox bir dolgu maddesi olmadığı için kırışıklıkları doldurmak için, dudak büyütmek için veya yüzde herhangi bir yerde dolgunluk sağlamak için kullanılamazlar.
Botox bazı kasların çalışmasını azaltmakla beraber yüzde donuk bir ifadeye yol açmaz. Sadece bir ilaç uygulayarak, yüzdeki kasları tamamen felç edebilmek zaten mümkün değildir. Çoğu kez basında karşılaştığımız yüzündeki ifadesi bozulmuş, yüzündeki dokuların dengeleri değişmiş ünlü kişiler için hatalı olarak botox suçlanmaktadır. Kötü örnek olarak hastalar tarafından gösterilen medyatik olan bu kişilerde emin olun botox dışında birçok müdahale veya başka uygulamalar yapılmıştır. Botox tek başına bu kadar büyük işler yapamaz.
Doğru uygulandığında Botox alın ve göz kenarındaki kırışıklıkları azaltmakta, yüzde cilt üzerinde daha canlı bir görünüm oluşturmakta, bazı hastalarda geçerli olmak üzere kaşlarda yükselme yapabilmektedir. Botox oldukça güvenli ve etkili bir yardımcı yöntemdir. Hasta memnuniyeti genellikle çok yüksektir. Hastalar ilk yaptıracakları zaman bazen tedirgin olabilmektedir. Ancak bir defa uygulandığında ve sonucu gördüklerinde daha sonra tekrar istemektedirler.

Botox hangi amaçlarla kullanılabilir

Alın ve göz çevresi kırışıklıkları
Kaş kenarının kaldırılması
Dudak çevresi kırışıklıklarını azaltma
Boyunda kas aksılmalarına bağlı oluşan bazı kırışıklıklar
Elde avuç içi, koltuk altı veya ayakta olabilen aşırı terlemelerde.
Migren tedavisinde

Kimlere botox uygulanır?

Ağır bir hastalık geçirmekte olanlar, gebeler ve bazı kas zayıflığı ortaya çıkaran nadir görülen hastalığı olanlarda uygun değildir. Bunların dışında genç veya yaşlı sağlıklı tüm bireylerde güvenle kullanılabilen bir maddedir.

İyileşme süreci ve etki süresi ne kadardır?

Botox 10-15 dakikalık bir uygulamadır. İlk defa yapılan hastalarda daha düşük dozlarda uygulanarak hastanın bu tedaviye kişisel yanıtı ve süresi izlenir. Genellikle her hastada değişmekle beraber etki süresi 4-8 ay arasında değişmektedir. Bazı hastalar yılda bir defa gelmekte bazı hastalar 6 ayda bir tekrar yaptırmaktadır.
Uygulamadan sonra hastalarda çok hafif şişlikler olabilmekte hastalar hemen istirahat odasına alınarak yüzlerine soğuk kompresler uygulanmaktadır. 5-10 dakikalık kompres uygulamalarından sonra yüz temizliği yapılan hasta daha sonra normal hayatına hemen dönebilmektedir. İstenildiğinde uygulamadan sonra makyaj yapılabilir. Botoxun etkisi 7-10 günde ortaya çıkmakta ve her kişide farklı olmakla beraber 6-8 ay kadar etkisi sürebilmektedir.
Bu konuda bir istisna terleme amacıyla yapılmasıdır. Bu amaçla yapıldığında ter bezleri yavaş çalışan yapılar olduğundan buradaki etkisi daha uzun olmakta 1 yıla kadar sürebilmektedir.

Botox da maliyet nedir?

Botox sonuç olarak bir ilacın enjeksiyonudur. Bir ameliyat gibi kesiler olmaz ayrıca bir ameliyathanede yapılması gerekli değildir. Ücreti etkileyen en önemli unsur hastanın ihtiyacı olan bölge sayısıdır. Genellikle yüz de göz çevresi ve alında uygulandığında bir kutunun yarısı yeterli olabilmektedir. Bu işlem için ödenecek tutar bir operasyonla kıyaslandığında çok düşüktür. 6 ay ile 1 yıl arasında tekrarlamak gerekmesi yöntemin dezavantajı olsa da düşük maliyeti nedeniyle birçok hasta tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Cerrahlar alınacak ücretleri kendi kişisel yaklaşımlarına göre belirler. Bu konuda kesin bilgiler için doktorunuza danışmalısınız

Botox ile yaşanan problemler

Botox güvenli bir uygulamadır ve uygun hastalar için kesinlikle tavsiye edebileceğimiz bir cerrahi olmayan girişimdir. Bazen nadiren yaşanabilecek hafif asimetriler için hastalar 2 hafta sonra kontrole çağrılır ve eğer gerekli olursa ilave enjeksiyonlar yapılabilir. Bazen hassas cilt yapısı olan hastalarda küçük bazı morluklar ortaya çıkabilir. Bunun dışında yan etkiler açısından oldukça güvenlidir.